Lago di Bolsena

Europas største vulkanske innsjø Lago di Bolsena (kart)  ligger oval og lyseblå i krateret omgitt av grønne, slakke lier som går opp til 700 m.o.h. Rundt sjøen ligger åtte sjarmerende småbyer, alle med mye av den gamle middelalderbebyggelsen intakt.

Dette området helt nord i regionen («fylket») Lazio, på grensa til de to regionene Toscana og Umbria, kalles for Tuscia. Den gamle etruskerkulturen holdt til her, og området har nærmest ubegrensa med arkeologiske, historiske og kulturelle attraksjoner. Det småkuperte kulturlandskapet egner seg godt for sykkelturer.

Pilegrimsveien Via Francigena går forbi innsjøen Lago di Bolsena. Denne gamle veien går gjennom hele Europa; fra Canterbury i England, gjennom Frankrike og Sveits, inn til sentrum av Roma og var den viktigste ferdselsåren fra nord inn til Roma i middelalderen både for pilegrimer og andre veifarende. Også i dag kan vi treffe på pilegrimer til fots eller på sykkel langs Via Francigena.

Området er dominert av landbruk og aktiviteter retta mot friluftsliv og turisme. Vannet i innsjøen er svært reint, og i sesongen er det et yrende badeliv langs strendene. Det foregår også et tradisjonelt ferskvannsfiske, hovedsaklig med utgangspunkt i de to byene Marta og Capodimonte, blant annet etter fisken coregone som er en lokal spesialitet. Fritidsfiskere camper ofte rundt sjøen når badegjestene trekker seg tilbake.

Hele området er vulkansk, og flere steder kommer det varmt, svovelholdig vann opp fra jorden. Enkelte steder er det bygd turistanlegg med basseng og spa rundt de varme kildene, mens andre steder er det naturlige kilder uten tilknytta fasiliteter, og disse kan benyttes gratis. Her dypper italienerne seg på småkalde høstdager, og kildene er ofte turistfrie soner.

Italiafrelst tar deg med til flere av byene rundt sjøen på sykkel langs Via Francigena, og de sprekeste tilbys sykkeltur rundt sjøen, ca 55 km.

Lago di Bolsena

Største dybde: 151 m

Bredde: 11 – 13 km

Høyde over have: 305 m

Byer rundt sjøen: Bolsena, Montefiascone, San Lorenzo Nuovo, Grotte di Castro, Gradoli, Capodimonte, Marta og Valentano.