Civita di Bagnoregio

Unik atmosfære og fantastisk utsikt! Du tror det ikke før du får se det, for å bruke en klisjé!

«Den døende landsby» Civita di Bagnoregio er svært i øyefallende, der den ligger på toppen av ei tuffklippe med utsikt over elvedalen Tibern. Du kan bare komme dit ved å gå over den kilometerlange brua som forbinder den lille byen med omgivelsene, en spasertur som tar ca 15 minutter.

Byen ble grunnlagt av etruskerne for over 2400 år siden. Befolkningen har siden minsket til kun et titalls beboere i løpet av 1900-tallet, men i de siste årene har byen blitt en stor turistattraksjon.

Tuff (italiensk tufo) er en porøs bergart som består av rester fra vulkanutbrudd og har i tusener av år vært brukt som bygningsmateriale i denne delen av Italia. Erosjon av den porøse tuffsteinen har ført til at de delene av byen som er ytterst på klippekanten, mister «fotfestet», og det er bare igjen en vegg eller to av enkelte av de ytterste bygningene . Derfor navnet «den døende byen». Mange byer i området er bygd på tuff-klipper, små vulkanske fjell. Italiafrelst har døpt alle disse byene for «bakkebyer».

Byen er beundret for sin arkitektur, hvor noe er flere tusen år gammelt. Civita di Bagnoregio er vanskelig tilgjengelig, og det kan forklare den forholdsvis uendrede tilstanden : byen har vært i stand til motstå det meste av modernisering og ble heller ikke berørt av de to verdenskrigenes ødeleggelser.

Den siste biten opp til byen er moderat bratt, men ellers er det en lett tur også for dem med tendens til høydeskrekk.  Det er flere fine barer og kafeer for forfriskninger og småretter i landsbyen, samt spisesteder like før du kommer til brua. På piazzaen i «sentrum» er det salg av lokale produkter og i smugene finnes forskjellige butikker.

Italiafrelst tar deg med til Civita di Bagnoregio på en ettermiddagstur der vi spiser lunsj før vi går over brua til «bakkebyen».