Mat- og vin

Pizza, pasta og parma? Ja, det blir pizza, pasta og parma, men italiensk mat er mye mer.

Som vår gjest får du oppleve alt fra de tradisjonelle familiedrevne trattorier, lokalbefolkningens stamsteder, til restauranter med kvite bordduker og små porsjoner. Vi tar deg med til de ukjente spisestedene, i trange smug eller i bortgjemte grønne hageidyller, noen med plaststoler og andre med linduker. Så er du klar for matglede og kulinariske overraskelser?

Program 2017

Opplevelser med mat- og vin, 25. mai – 1. juni 2017. Endelig program med priser publiseres i løpet av januar 2017.

Det italienske kjøkkenet kjennetegnes av enkle smaker der hver enkelt ingrediens kommer til sin rett og er basert på ferske sesongvarer og kvalitetsråvarer. Oliven og olivenolje, utallige oster og skinker og grønnsaker i alle farger møter deg i dagligvarebutikkene og på markedene.

 

Vin

Italia har satset sterkt på å utvikle kvalitetsviner de siste tiårene og har langt på vei lyktes. I dag er mange av de kjente italienske vinene fullt på høyde med sine franske naboer.

Italiafrelst tar deg med til noen små, lokale produsenter der vi får omvisning og smaksprøver, dette er besøk med et personlig preg. Like nord for Lago di Bolsena, sør i Toscana, finner vi byen Montalcino, der den kjente Brunellovinen kommer fra.  Dette er rødvin av ypperste klasse, gjerne litt syrlige og lagringssterke viner. Med Italiafrelst som følgesvenn kommer du til noen av de mest kjente produsentene, som også leverer til Vinmonopolet. Så her er det mulighet for å prøvesmake Brunello både før, under og etter Italiaferien din.

Vindruene plukkes, dvs. klippes ned,  i september og oktober. På turene som arrangeres i disse månedene, er det derfor mulig å delta på dette.

Området vi besøker har mange lokale osteprodusenter, som blant annet lager ostene bøffelmelkosten, mozzarella, og søyemelkosten pecorino. Flere små, lokale olivenpresser sørger for extra virgin olivenolje til husbruk og salg, og i åsene rundt innsjøen dyrkes ulike grønnsaker. Lokale produkter kan du derfor kjøpe både i butikkene som alle har velfylte ferskvareavdelinger og bugnende grønnsaksdisker, men også på markedene. Alle byene rundt Lago di Bolsena har en ukentlig markedsdag. Slutten av oktober og november er månedene for olivenplukking. Alle har sitt eget jordstykke med oliven, og i helgene samles storfamilien for å høste årets avling. Gjestene på Casa Remi kan i sesongen plukke oliven sammen med vertskapet.

Italiafrelst inviterer til bords på små, enkle spisesteder som serverer tradisjonelle retter, men vi gjester også spisesteder med moderniserte menyer i en annen prisklasse. Vi besøker i tillegg lokale osteprodusenter.

Hva og hvordan spiser den tradisjonelle italiener? Jo, de følger ikke ernæringsråds anbefalinger om at frokost er dagens viktigste måltid og hopper ofte lett over frokosten. De tar gjerne en espresso og kanskje en croissant (cornetto) i farten.  Til lunsj  derimot spiser de lenge og vel  – og mye i forhold til vår tradisjonelle matpakke. På kvelden samles familien til en sein middag.  Et typisk måltid, enten det er lunsj eller middag,  består i

Forrett (antipasto): oftest en kaldrett som fungerer som appetittvekker, f.eks en enkel salat, melon og skinke eller rista brødskriver smurt med olivenolje og med løk og tomat.
Første rett (primo): et karbohydratrikt måltid, f.eks. pasta eller risotto
Andre rett (secondo): proteinrikt måltid, kjøtt eller fisk, kanskje bare med en enkel salat som tilbehør
Dessert (dolce): italiensk is har et godt rykte, men ellers er pannacotta, tiramisu og fruktsalater vanlige